طول دوره قاعدگی بسته به عوامل مختلف تغییر خواهد کرد. اگر دوره قاعدگی به طور ناگهانی بسیار کوتاه تر شده است غیر طبیعی نیست و لزومی ندارد که نگران باشید. علت پریود یا قاعدگی کوتاه می تواند موارد مختلفی باشد که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
این وضعیت گاهی نشانه اولیه بارداری است، اما کوتاه شدن دوره قاعدگی دلایل احتمالی زیادی از جمله عوامل مرتبط با سبک زندگی، کنترل بارداری یا یک بیماری دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره علت قاعدگی کوتاه و این موضوع که چرا قاعدگی تنها یک یا دو روز طول می کشد به خواندن مطلب ادامه دهید.
چرخه قاعدگی طبیعی چیست؟
چرخه قاعدگی طبیعی تقریبا هر 28 روز یک بار رخ می دهد، اما این دوره متفاوت است. قاعدگی در برخی از زنان هر 21 روز و در برخی دیگر با فاصله 35 روز اتفاق می افتد.
وقتی صحبت از قاعدگی می شود، تمام زنان متفاوت هستند. اکثر خانم ها هر ماه قاعدگی هایی دارند که حدود سه تا پنج روز طول می کشد.
اما دوره ای که تنها دو روز و یا هفت روز ادامه می یابد نیز طبیعی تلقی می شود. کوتاه تر شدن دوره قاعدگی دلایل مختلفی دارد.
دلایل کوتاه شدن ناگهانی دوره قاعدگی
بارداری
یکی از دلایل قاعدگی که تنها یک یا دو روز طول می کشد بارداری است. زمانی که تخمک بارور شده به پوشش داخلی رحم می چسبد، خونریزی لانه گزینی اتفاق می افتد.
این نوع خونریزی معمولا خفیف تر از دوره های قاعدگی طبیعی است و حدود 24 تا 48 ساعت طول می کشد. رنگ خون نیز معمولا صورتی روشن تا قهوه ای تیره است.
خونریزی لانه گزینی معمولا حدود 10 تا 14 روز پس از لقاح رخ می دهد، هرچند تمام زنان باردار این وضعیت را تجربه نمی کنند.
با توجه به گزارش کالج زنان و زایمان آمریکا، خونریزی لانه گزینی تنها در 15 تا 25 درصد از بارداری ها اتفاق می افتد.
بیشتر بخوانید: درمان ناباروری زنان در تهران + علل، جلوگیری و تشخیص
حاملگی خارج از رحم
حاملگی خارج از رحم زمانی اتفاق می افتد که تخمک بارور شده به جای رحم به لوله های فالوپ، تخمدان یا دهانه رحم می چسبد. این وضعیت معمولا حاملگی لوله ای نامیده می شود.
یکی از اولین نشانه های حاملگی خارج از رحم خونریزی واژینال همراه با درد لگن است. اگر تخمک بارور شده در لوله فالوپ به رشد خود ادامه دهد، باعث پارگی لوله و در نتیجه خونریزی شدید داخل شکم می شود.
در صورت تجربه علائم حاملگی خارج از رحم از جمله موارد زیر فورا به دنبال کمک پزشکی باشید:
- درد شدید شکم یا لگن، معمولا در یک سمت
- غش یا سرگیجه
- خونریزی غیر طبیعی واژینال
- فشار مقعدی
سقط جنین
سقط جنین باعث خونریزی شده و گاهی با قاعدگی اشتباه گرفته می شود. بسیاری از زنان نمی دانند که باردار هستند و در نتیجه از سقط جنین اطلاعی ندارند.
خونریزی گاهی لکه بینی خفیف و یا یک جریان شدید است. دوره و میزان خونریزی به طول بارداری بستگی دارد. سایر علائم سقط جنین عبارتند از:
- گرفتگی
- درد شکم یا لگن
- کمر درد
شیر دادن
شیردهی باعث تأخیر، سبک یا کوتاه شدن دوره قاعدگی می شود. هورمونی به نام پرولاکتین که به تولید شیر مادر کمک می کند نیز از بروز قاعدگی جلوگیری می کند.
دوره های قاعدگی اکثر زنان شیرده حدود 9 تا 18 ماه پس از تولد نوزاد به حالت طبیعی باز می گردد.
پیشگیری از بارداری و مصرف دارو
قرص ها یا واکسن های هورمونی ضدبارداری و همچنین استفاده از دستگاه های IUD باعث کوتاه تر و سبک تر شدن دوره های قاعدگی می شوند.
هورمون های موجود در قرص های ضد بارداری پوشش داخلی رحم را نازک کرده و قاعدگی را سبک و کوتاه می کنند.
زنانی که از قرصهای پروژسترون استفاده می کنند بین دوره های قاعدگی خونریزی دارند. سایر داروهایی که بر دفعات، طول یا جریان خون قاعدگی تأثیر می گذارند عبارتند از:
- رقیق کننده های خون
- داروهای ضد روان پریشی یا ضد افسردگی
- استروئیدها
- گیاهان مانند جینسینگ
- تاموکسیفن (دارویی که برای درمان انواع خاصی از سرطان سینه استفاده می شود)
عوامل مربوط به سبک زندگی
بسیاری از عوامل مختلف سبک زندگی از جمله تغییرات در برنامه روزانه بر طول دوره قاعدگی تأثیر می گذارند. بیایید به برخی از رایج ترین عوامل مرتبط با سبک زندگی که باعث تغییراتی در قاعدگی می شوند نگاهی دقیق بیندازیم.
استرس
استرس زیاد بر هورمون ها تأثیر گذاشته و به نوبه خود بر چرخه قاعدگی تأثیر می گذارد.
در صورت تجربه استرس شدید احتمالا قاعدگی های نامنظم، کوتاه یا سبک تر از حد معمول خواهید داشت و یا اصلا قاعدگی اتفاق نمی افتد. با کاهش سطح استرس، قاعدگی به احتمال زیاد به حالت عادی باز می گردد.
کاهش وزن قابل توجه
کاهش وزن زیاد منجر به قاعدگی های نامنظم شده و اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی یا پرخوری عصبی نیز باعث توقف کامل قاعدگی می شوند.
ورزش بیش از حد
فعالیت بدنی شدید باعث نامنظم شدن دوره های قاعدگی یا رخ ندادن قاعدگی می شود.
اگر میزان انرژی مصرفی را با تغذیه خود متعادل نکنید، بدن انرژی کافی برای کارکرد تمام سیستم ها از جمله عملکردهایی مانند تولید مثل را نخواهد داشت.
در نتیجه منطقه ای در مغز به نام هیپوتالاموس ترشح هورمون هایی که تخمک گذاری را کنترل می کنند را کاهش داده و یا متوقف می کند.
بیماری ها
برخی از بیماری ها بر دوره های قاعدگی تأثیر گذاشته و باعث کوتاه تر شدن این دوره ها می شوند.
بیماری تیرویید
بیماری تیروئید باعث می شود که بدن بیش از حد یا خیلی کمتر از حد طبیعی هورمون تیروئید تولید کند. این هورمون در چرخه قاعدگی نقشی حیاتی دارد.
زمانی که بدن مقدار کافی از این هورمون را تولید نمی کند، دوره های قاعدگی نامنظم و گاهی کوتاه تر از حد معمول می شوند.
علائم بیماری تیروئید بسته به نوع اختلال متفاوت است، اما رایج ترین علائم عبارتند از:
- کاهش یا افزایش وزن
- مشکل خواب یا احساس خستگی زیاد
- افزایش یا کاهش غیرطبیعی ضربان قلب
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
در صورت ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، بدن بیش از حد معمول هورمون های مردانه تولید کرده و این عدم تعادل هورمونی تخمک گذاری را متوقف می کند.
در نتیجه این احتمال وجود دارد که قاعدگی بسیار سبک تر و کوتاه تری داشته باشید و یا اصلا دچار قاعدگی نشوید. سایر علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک شامل موارد زیر است:
- رشد موهای زائد صورت
- خستگی
- عمیق تر شدن صدا
- نوسانات خلقی
- ناباروری
بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن نوعی عفونت است و زمانی اتفاق می افتد که باکتری وارد واژن شده و به رحم و دستگاه تناسلی فوقانی گسترش می یابد. این عفونت معمولا از طریق تماس جنسی منتقل می شود.
بیماری التهابی لگن باعث قاعدگی های نامنظم و معمولا سنگین تر، طولانی تر یا دردناک تر می شود.
عارضه های دیگر
عارضه کمتر رایجی که باعث نامنظم یا کوتاه تر شدن دوره های قاعدگی می شوند عبارتند از:
- تنگی دهانه رحم یا باریک شدن مسیر خروجی دهانه رحم
- نارسایی زودرس تخمدان که با عنوان یائسگی زودرس نیز شناخته می شود
- سندرم آشرمن که ناشی از بافت اسکار یا چسبندگی داخل رحم یا دهانه رحم است
- کم خونی
- اختلالات هیپوفیز
- سرطان رحم یا دهانه رحم
سن
گاهی زنان جوان در دوران بلوغ و چند سال اول پس از شروع قاعدگی، به طور نامنظم دچار قاعدگی می شوند. همچنین چند سال قبل از یائسگی زمان دیگری است که قاعدگی نامنظم می شود.
زنان 8 تا 10 سال قبل از یائسگی و در سن 30 یا 40 سالگی وارد دوره قبل از یائسگی می شوند.
در دوران پیش از یائسگی، سطح استروژن به تدریج کاهش یافته و باعث نامنظم شدن قاعدگی می شود.
سخن نهایی
خونریزی یک یا دو روزه گاهی نشانه بارداری است، اما این وضعیت دلایل احتمالی زیاد دیگری نیز دارد.
اگر نگران کوتاه شدن دوره قاعدگی خود هستید به پزشک مراجعه کنید. ما در کلینیک دکتر عاطفه نظری متخصص زنان و زایمان به شما در تشخیص علت تغییر و در صورت نیاز، انتخاب درمان مناسب کمک می کنیم.
شماره تلفن های تماس برای دریافت نوبت
09036830686 – 02165833148 – 02166661879
سایر اطلاعات تماس همراه با آدرس کلینیک صفحه تماس با ما