در دوران بارداری، افکار و احساسات کمی اغراق شده می شوند. فرد درباره موجود زنده داخل شکم خود که قرار است به دنیا بیاید هیجان زده است. در عین حال کمی ترس درباره یک سری عوارض و مشکلات مرتبط با بارداری هم وجود دارد. در این مقاله چهار عارضه و مشکل رایج در بارداری را بررسی می کنیم.
اکثر بارداری ها بدون اتفاق خاصی پیش می روند اما حدود ۸ درصد از تمام بارداری ها عوارضی دارند که در صورت غفلت، هم به مادر و هم به نوزاد آسیب خواهند زد.
در حالی که برخی از این عوارض، مرتبط با بیماری های قبل از بارداری است، سایر آنها به شکل ناگهانی رخ داده و اجتناب ناپذیر هستند.
تشخیص مشکلی جدید از جانب پزشک قدری ترسناک است چرا که درباره سلامت بدن خود و نوزاد نگران می شوید.
گاهی اوقات این ترس وجود دارد که چه کاری انجام داده اید که این مشکل به وجود آمده است. این احساسات کاملا نرمال هستند.
اکثر این عوارض قابل درمان بوده و بهترین راه جهت محافظت از مادر و جنین، دریافت مراقبت های بارداری روتین است.
با تشخیص زود هنگام و مراقبت های صحیح، شانس سالم ماندن مادر و فرزند بسیار زیاد خواهد شد.
در اینجا قصد داریم چند مورد از شایع ترین عوارض دوران بارداری و شیوه کنترل آنها را بیان کنیم.
مشکل استفراغ شدید در دوران بارداری (HG)
استفراغ شدید حاملگی چیست؟
استفراغ یک مشکل رایج در دوران بارداری است. در حالی که بسیاری از زنان تهوع صبحگاهی (تهوع بدون استفراغ و معمولاً در ساعات ابتدایی صبح) را تجربه می کنند، برخی دیگر دچار استفراغ شدید شده که هزاران برابر شدید تر است.
استفراغ شدید یا HG، تهوع بسیار زیاد است که منجر به کاهش وزن شدید و بستری شدن خواهد شد.
شاید گفتن این نکته حال شما را بهتر نکند اما اگر HG دارید، یک قدم به خانواده سلطنتی انگلستان نزدیک تر شده اید چراکه دوشِس کمبریج، کاترین میدلتون هم در بارداری های خود از استفراغ شدید رنج می برد.
علائم استفراغ شدید چیست؟
افراد دارای این مشکل، تهوع زیاد و استفراغ دارند. استفراغ و کاهش اشتها منجر به کاهش وزن و دهیدراته شدن بدن می شود. تفاوت اصلی بین استفراغ بدخیم و تهوع نرمال صبحگاهی این است که استفراغ شدید منجر به از دست دادن ۵ درصد یا بیشتر از وزن قبل از بارداری خواهد شد.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا قرار دارند؟
پزشکان هنوز درک درستی از علت بروز استفراغ شدید و اینکه چه کسانی بیشتر دچار آن می شوند ندارند.
آیا استفراغ شدید قابل پیشگیری است؟
استفراغ شدید قابل پیشگیری نیست اما اقداماتی جهت کنترل آن در دوران بارداری قابل انجام است.
مهم ترین کار، انجام مراقبت های بارداری روتین و ملاقات با پزشک است. ممکن است استفراغ شدید منجر به کاهش مصرف مواد مغذی شود که هم برای مادر و هم جنین بسیار مضر است.
با درمان درست، عوارض بلند مدت برای مادر و نوزاد در بعد از زایمان وجود نخواهد داشت.
درمان استفراغ شدید در بارداری به چه صورت است؟
اگر تشخیص استفراغ شدید داده شد، اولویت در حفظ تغذیه مناسب برای سلامت ماندن مادر و نوزاد است.
در برخی زنان، غذاهای ترکیبی و پوره شده و مایعات کفایت می کند در حالی که دیگران نیازمند دارو برای کاهش تهوع هستند.
در موارد شدید تر، فرد باید بستری شده تا مواد مغذی و مایعات را به صورت سرم دریافت کند.
شاید به علت گذراندن دوران بارداری در بیمارستان افسرده شوید اما فراموش نکنید که این کار برای حفظ سلامت مادر و جنین بسیار ضروری است.
بسیاری از مادران با آغاز هفته ۲۰ بارداری بهتر می شوند در حالی که عده ای دیگر این علائم را تا پایان بارداری شاهد هستند.
چه سوالاتی باید از پزشک بپرسید؟
اگر قبلاً استفراغ شدید داشتید، در بارداری دوم با پزشک آن را مطرح کنید. باید برای بارداری دوم از نظر فیزیکی، روحی، روانی و احساسی کاملا آماده باشید.
اگر قبلا کاهش وزن شدید یا کمبود مواد مغذی داشتید، باید با پزشک درباره وضعیت سلامت خود قبل از اقدام به بارداری مشورت کنید.
بیشتر بخوانید : 15 علامت و علائم اولیه بارداری
دیابت بارداری، یک مشکل رایج در یارداری
دیابت بیماری ای است که در آن بدن نمی تواند قند را تجزیه کند. دیابت بارداری نوعی از دیابت است که در دوران بارداری رخ می دهد. یکی از بزرگ ترین خطرات در این مشکل، اضافه وزن بیش از حد نوزاد است که به آن ماکروزومی می گویند.
در این صورت در حین زایمان طبیعی شانه های کودک در کانال واژینال گیر می کند. بنابراین اگر تصور می شود نوزاد برای یک زایمان طبیعی زیادی بزرگ است سزارین توصیه خواهد شد.
علائم دیابت بارداری چیست؟
دیابت بارداری هیچ علامت ظاهری مشخصی ندارد. پزشک بین هفته ۲۴ تا ۲۸ بارداری آزمایش تحمل گلوکز تجویز می کند.
اگر فرد در خطر بالای ابتلا قرار داشته باشد مثلاً اضافه وزن دارد یا قبلا سابقه دیابت بارداری داشته، زودتر آزمایش ها و غربالگری ها را انجام می دهد.
چه کسی بیشتر در خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار دارد؟
زنانی که اضافه وزن و سابقه دیابت بارداری در بارداری های قبلی دارند، بیشتر در معرض ابتلا هستند.
اگر در گروه پرخطر قرار دارید، پزشک غربالگری ها را زودتر از هفته ۲۴ و معمولاً در سه ماهه اول انجام می دهد.
آیا دیابت بارداری قابل پیشگیری است؟ کاهش وزن قبل از اقدام به بارداری، رژیم غذایی سالم و ورزش خطر ابتلا به دیابت بارداری را کم خواهد کرد.
دیابت بارداری چگونه درمان می شود؟
رژیم غذایی مناسب و ورزش شروع خوبی است. درصد بسیار بالایی از موارد دیابت بارداری با رژیم غذایی کنترل می شوند. گاهی اوقات هم برخی زنان به دارو درمانی (قرص یا انسولین) برای کنترل قند خون نیاز پیدا می کنند.
ورزش در دوران بارداری، حتی ۳۰ دقیقه پیاده روی در روز برای کنترل قند خون بسیار مناسب است. درباره نوع و شیوه ورزش حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
چه سوال هایی باید از پزشک بپرسید؟ اگر دیابت بارداری دارید، هم شما هم نوزاد در خطر بالای ابتلا به دیابت نوع ۲ در آینده هستید.
بنابراین درباره اقدامات مناسب برای کاهش خطر این بیماری با پزشک صحبت کنید.
بیشتر بخوانید : کلینیک زایمان طبیعی در تهران ، مزایا و آنچه باید بدانید
جفت سرراهی یا پلاسنتا پرویا
در زمان بارداری، جفت غذا و اکسیژن لازم را برای جنین فراهم می کند. معمولا جفت به بخش بالایی رحم می چسبد اما در جفت سرراهی، کل یا بخشی از آن دهانه رحم را می پوشاند (که محل اتصال واژن و رحم است).
چه کسانی بیشتر در خطر ابتلا هستند؟ در صورت وجود اِسکار حاصل از بارداری های قبلی در رحم، جراحی رحم و داشتن فیبروم، بیشتر در معرض پلاسنتا پرویا هستید.
علائم جفت سرراهی چیست؟ مهم ترین علامت، خونریزی واژینال است که با درد یا کرمپ عضلات همراه نیست. برخی از زنان هیچ علامتی ندارند. پزشک با سونوگرافی یا معاینه تشخیص را تایید می کند.
آیا جفت سرراهی قابل پیشگیری است؟
هیچ راهی برای پیشگیری وجود ندارد. برای افزایش سلامت خود و فرزندتان مراقبت های دوران بارداری را مرتب انجام دهید. اگر به دلیل جراحی های قبلی مثل سزارین یا فیبروم در خطر بالایی قرار دارید، حتما آن را با پزشک در میان بگذارید. در این صورت نظارت های پزشکی بیشتر و شدید تر خواهد بود.
درمان جفت سرراهی به چه صورت است؟
جفت سرراهی باعث خونریزی در دوران بارداری می شود. برخی از زنان خونریزی ندارند و برخی دیگر دچار لک بینی می شوند. عده ای هم خونریزی های شدید را تجربه می کنند.
اگر خونریزی شدید باشد، بهتر است برای دوره ای در بیمارستان بستری شوید. زایمان سزارین برای زنان با جفت سرراهی در اولویت قرار دارد.
چه سوال هایی باید از پزشک پرسید؟ در صورت مشاهده هرگونه خونریزی در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید.
بیشتر بخوانید : کلینیک عمل سزارین در تهران : ریسکها، قبل، بعد و هنگام عمل
پره اکلامپسی
پره اکلامپسی بیماری است که در آن فشار خون به شکل خطرناکی بالا می رود. عدم درمان، خطر مرگ را به دنبال دارد. این مشکل معمولا بعد از هفته ۲۰ بارداری رخ می دهد و فرد قبلا سابقه فشار خون بالا نداشته است.
علائم پره اکلامپسی چیست؟
علائم این مشکل شامل سردرد شدید، تغییر در بینایی و درد زیر دنده ها می شود. بسیاری از زنان، علائم را بلافاصله نشان می دهند. اولین هشدار، معمولا فشار خون بالا در جلسه معاینه روتین است.
در این موارد پزشک آزمایش های مربوط به عملکرد کلیه و کبد را تجویز می کند تا پره اکلامپسی یا صرفاً فشارخون بالا مشخص شود.
چه کسانی بیشتر در خطر ابتلا قرار دارند؟ فاکتورهای خطر ساز، سابقه فشار خون بالا یا اضافه وزن (BMI بیشتر از ۳۰)، سن (نوجوانان و افراد بالای ۴۰ سال) و چندین زایمان پی در پی هستند.
آیا این مشکل رایج در بارداری قابل پیشگیری است؟
خیر قابل پیشگیری نیست. اما حفظ سلامت دوران بارداری کمک بسیاری می کند. اگر فاکتورهای خطر ساز را دارید، طبق توصیه متخصصین، قبل از اقدام به بارداری با پزشک زنان و زایمان مشورت کنید تا اقدامات درمانی لازم انجام شود.
مثلاً برای بسیاری از زنان با ریسک بالای ابتلا به پره اکلامپسی، آسپرین بچه قبل از شروع سه ماهه اول توصیه می شود.
ویزیت مرتب پزشک بهترین راه برای کنترل پره اکلامپسی است. در این جلسات روتین، پزشک فشار خون را کنترل می کند.
اگر فشار خون بالا باشد، آزمایش های بیشتری برای تشخیص صحیح تجویز می شود.
درمان پره اکلامپسی به چه صورت است؟
این بیماری با زایمان از بین می رود اما زایمان زودتر از موعد، نوزاد را در خطر بالای ابتلا به برخی بیماری ها قرار می دهد.
تصمیم درباره نحوه درمان تا حد بسیاری بستگی به مدت باقیمانده از بارداری دارد.
شاید نیاز به بستری شدن در بیمارستان باشد که در این صورت تیم پزشکی مادر و کودک را تحت نظر می گیرد.
چه سوال هایی باید از پزشک بپرسید؟
پزشک خطرات و مزایای زایمان زودتر از موعد را شرح می دهد و در عین حال، درباره ادامه بارداری و شیوه های مختلف کنترل پره اکلامپسی توضیح خواهد داد.
بعد از زایمان، این بیماری از بین می رود اما در خطر بالاتری برای ابتلا به بیماری های قلبی در آینده قرار دارید. درباره نحوه کاهش و کنترل این خطرات با پزشک صحبت کنید.
برای مشاوره با پزشک در مورد هر گونه مشکل در بارداری (قبل، بعد و در هنگام بارداری) و انجام مراقبت های بارداری در تهران به کلینیک دکتر عاطفه نظری متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
شماره تلفن های تماس برای دریافت نوبت
09036830686 – 02165833148 – 02166661879
سایر اطلاعات تماس همراه با آدرس کلینیک صفحه تماس با ما