علل بروز زگیل تناسلی در مردان
کندیلوم ( زگیل تناسلی ) به عنوان ضایعه های بافتی برخاسته از سلول های اپیتلیال در نقاط گرم و مرطوب بدن انسان تعریف می شوند. زگیل های تناسلی در مردان ضایعات سفت و محکم روی فرنولوم آلت تناسلی در مردان، اطراف مجرای ادراری، روی بدنه آلت تناسلی و کیسه بیضه هستند و همچنین به اطراف مقعد هم گسترش پیدا می کنند.
شکل گیری این ضایعات در دهان (در صورت تجربه رابطه دهانی) بسیار نادر است.
بدون شک کندیلوم در نتیجه تاثیر ویروس از طریق دخول یا رابطه دهانی با اندام های جنسی شریک جنسی ایجاد می شود.
بعد از اینکه این میکروارگانیسم که مشخصا پاپیلوما ویروس است وارد بدن مرد می شود، تا مدت های طولانی خود را نشان نمی دهد.
پیشرفت وقتی شروع می شود که شرایط خاصی برای تکثیر ویروس در بدن ایجاد شود مثل ضعف سیستم ایمنی.
علل بروز زگیل تناسلی در مردان که به شکل وسیعی منجر به کاهش نیروی حفاظتی بدن در این افراد می شود به گسترش زگیل ها منتهی خواهد شد.
این علل عبارتند از:
- تغذیه نادرست
- سوء مصرف نیکوتین و الکل
- استرس عاطفی طولانی مدت
- هیپوترمی (سرمازدگی) شدید بدن یا برعکس
- هیپودینامیک – فعالیت های حرکتی کم
- تجمع ترشحات در پوست ختنه گاه
علل بروز زگیل تناسلی در مردان که خطر عفونت مستقیم را افزایش داده و منجر به شکل گیری این مشکل پاتولوژیک می شود عبارت است از:
- شرکای جنسی متعدد
- شروع روابط جنسی در سنین پایین
- تمایل به روابط جنسی انحرافی
- بروز آسیب در رابطه جنسی
- انجام رابطه جنسی بدون استفاده از محافظ (کاندوم)
کندیلوم در مردان به دو شکل وجود دارد یعنی مسطح (flat) یا نوک تیز (pointed). این بافت های عریض و صاف تقریبا نادر بوده و جزء خطرناک ترین نوع هستند..
چنین زگیل هایی ریسک بالایی برای تغییر شکل و تبدیل به تومورهای سرطانی بدخیم دارند که روی باروری مردان هم تاثیر منفی می گذارد.
اغلب زگیل تناسلی در مردان روی ناحیه مقعد متمرکز می شود. طبق آمار، گروه های پرخطر اغلب افراد جوان زیر ۲۵ سال هستند که وارد فعالیت های جنسی شده و به دنبال امتحان افراد مختلف برای انتخاب شریک جنسی دائم هستند.
علائم زگیل تناسلی در مردان
وقتی این ویروس وارد بدن می شود تا مدتی خاموش است و به دنبال فرصتی مناسب برای تکثیر می گردد . دوره کمون بین ۳ هفته تا ۹ ماه طول می کشد.
وقتی هر دو شریک جنسی بررسی شدند، در ۷۰ درصد از موارد، هر دوی آنها مبتلا شده بودند. در اکثر موارد، ضایعات عفونی در این افراد تشخیص داده شد که تنها از طریق رابطه جنسی امکان پذیر است.
اگر شرایطی رخ دهد که باعث بیداری و فعالیت عفونت شود، علائم زگیل تناسلی بیرون می زند.
این علائم عبارتند از:
- احساس ناخوشایند در محل شکل گیری زگیل ها
- درد جزئی در پایین شکم
- خارش و سوزش در ناحیه تناسلی
- افزایش درد و ناراحتی حین راه رفتن
- رابطه جنسی دردناک
- افزایش ترشحات
- بروز برجستگی های زگیل شکل روی اندام های تناسلی و مقعد
- زگیل تناسلی تکی یا چند تایی است. از نظر ظاهری ممکن است شاهد رشد زگیل های متراکم باشید که شبیه خوشه انگور، سر بامیه یا برجستگی های تاج خروس باشند.
- ادرار دردناک، در صورتی که زگیل تناسلی در مردان نزدیک مجرای ادراری باشد
- اگر زگیل ها در نزدیکی کانال مخرج باشند، خروج مدفوع با ترشحات دردناک همراه با خون خواهد بود
- بروز زگیل ابتدا با برجستگی های جوش مانند و رنگ پریده آغاز می شود. کندیلوم با رشته ای نازک یا ستونی کوچک از مویرگ ها به لایه مخاطی متصل می شود.
رنگ زگیل ها بستگی مستقیم به محل قرارگیری دارد و از صورتی کمرنگ تا قرمز و قهوه ای تیره متغیر است.
در شکل پیشرفته این بیماری علائم زیر به موارد بالا اضافه خواهند شد:
- مسمومیت کلی بدن
- سردرد
- کاهش کلی وزن و تون عضلاتی بدن
- بروز لرز و سرگیجه
- افزایش دمای بدن
- احتمال بالای بروز افسردگی
- همچنین این بیماری استرس روانی برای بدن ایجاد می کند. رفتار فرد می تواند به شدت تغییر یابد.
برجستگی های ابتدایی، سایز کوچکی داشته اما به مرور گسترش یافته، گرد و به هم فشرده و بزرگ می شوند. اگر زگیل در محلی قرار گرفته که در معرض آسیب قرار دارد شروع به خونریزی کرده و بوی بد ایجاد می کند.
در این دوره، بدن فرد تحت هجوم عفونت ثانویه قرار خواهد گرفت. باید به بیمار اطمینان داد کندیلوم توموری خوش خیم است.
فقط درصد اندکی از این زگیل ها (حدود سه درصد) خطر بروز سرطان را در پی دارند. وضعیت پیش سرطانی سلول های مجاور کندیلوم در نتیجه تجمع ویروس پاپیلوما در بافت ها است.
تشخیص زگیل تناسلی در مردان
باید بلا فاصله بعد از بروز هرگونه بیماری هرچه زود تر نسبت به درمان اقدام کرد. پیشرفت بیماری منجر به بروز مشکلات پیچیده تر میشود که غیر قابل جبران است.
تشخیص زگیل تناسلی در مردان طی مراحل زیر انجام می شود:
- شناسایی بیمارِ دارای علائم که در این مرحله، پزشک مجرب قادر به تشخیص بیماری است. در زمان شناسایی زگیل تناسلی، تمامی نقاطی که احتمال بروز این ضایعات بیشتر است بررسی می شوند. مثل مقعد، دهان، اندام های تولید مثل همچون بدنه آلت تناسلی، کیسه بیضه و فرنولوم
- بیمار باید آزمایش خون بدهد تا اچ.آی.وی، سفلیس و سایر عفونت های آمیزشی تشخیص داده شوند.
- اگر شفاف سازی تشخیص و حصول تصویری واضح از بیماری ضروری باشد، پزشک سیگموئیدوسکوپی (آزمایش لایه غشایی مقعد و بخش انتهایی روده بزرگ با استفاده از الکتروسکوپ) تجویز می کند.
- اگر حتی کوچکترین شکی به سرطانی بودن سلول ها وجود داشته باشد، تحلیلی بافت شناسی انجام خواهد شد.
- رشد زگیل روی مجرای ادرار با اورتروسکوپی (روشی برای معاینه مجرای ادرار) شناسایی می شود.
- تشخیص فقط در مرحله پیش بالینی بیماری پیچیدگی خاصی را نشان می دهد. اما در این مورد، به نقطه مشکوک، سواب آغشته به اسید استیک ۳ درصد مالیده می شود.
بعد از ۵ تا ۱۰ دقیقه پزشک با کولپوسکوپ یا عینک ذره بینی نقطه مورد نظر را بررسی می کند. نقطه های سالم بدون تغییر باقی می مانند در حالی که کندیلوم بی رنگ می شود. در زمان تشخیص زگیل تناسلی در مردان، شناسایی بیماری های دیگر هم محتمل است.
مثلاً ویروس هایی همچون سفلیس، سوزاک، ایدز، کلامیدیا.
در چنین مواقعی پیشگیری از انتقال تغییرات پاتولوژیک از طریق ترشحات و جلوگیری از تبدیل به توده های سرطانی بسیار مهم است.
درمان زگیل تناسلی در مردان
به خاطر داشته باشید که زگیل تناسلی در مردان اکثرا خوش خیم است اما تمایل به سرطانی شدن دارد. در این صورت درمان زگیل تناسلی به حذف زگیل ها، صرف نظر از سایز، شکل و مکان آن ها خلاصه می شود.
بافت بریده شده برای آزمایشگاه جهت بررسی فرستاده خواهد شد. اگر تشخیص قطعی بود، پزشک درمان را مشخص کرده و هدف، حل مشکلات بسیاری است از قبیل:
- ارتقاء سیستم ایمنی بدن فرد
- غیر فعال سازی ویروس بیماری زا. روشهای کنونی در علم پزشکی فاقد توانایی رفع کامل ویروس پاپیلوما از بدن است.
- توقف سایر عفونت های تشخیص داده شده
در این درمان علاوه بر حذف زگیل ها، شامل استفاده از داروهای ضد ویروس و تحریک کننده سیستم ایمنی هم می شود.
تاثیر بیشتر، در داروهایی همچون پاناویر، ایمونومکس، فمویر، دریور، ریباویرین، اسیکلاویر، ایمونوفن، اینهارون، ارازابا، ایزوپرینوسین، فروویر، دریور و بسیاری دیگر است.
محلول پاناویر به صورت آهسته به رگ تزریق می شود. طی هفته اول درمان، تزریق سه بار در هفته یعنی هر ۴۸ ساعت یک بار و یا هر ۷۲ ساعت یک بار انجام می شود.
مقدار داروی تجویزی ۲۰۰ میکروگرم بوده که مطابق با یک آمپول یا یک ویال است.
اگر دارو را به شکل شیاف مقعدی تجویز کرده باشند هر یک شیاف ۴۸ ساعت یا ۷۲ ساعت یک بار و طی یک هفته استفاده می شود.
فواصل زمانی ذکر شده توسط پزشک و طبق شدت بیماری تجویز خواهد شد. اگر نیاز به درمان دوباره بود، دوره درمانی طی یک ماه دوباره تکرار می شود.
اگر فرد نسبت به مواد تشکیل دهنده پاناویر آلرژی نشان داد (مثل ارابینوس، مانوز، زیلوز، گلوکز و رامنوز) و بالای ۱۲ سال بود مصرف این دارو قطع شود.
اگر ایزوپرینوزین به صورت داروی خوراکی مصرف می شود باید همراه با آن به قدر کافی آب بنوشید. بهترین زمان مصرف بلافاصله بعد از غذا است.
دوز توصیه شده روزانه برای بیمار بزرگسال ۵۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بیمار بوده که به ۳ تا ۴ دوز تقسیم می شود. این مقدار برابر است با حدود ۶ تا ۸ قرص.
در موارد شدید بیماری، دوز ایزوپرینوزین تجویز شده دو برابر شده و به مقدار ۱۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بیمار تجویز می شود و به ۴ تا ۶ وعده در روز تقسیم خواهد شد.
حداکثر مقدار مصرف روزانه دارو نباید بیش از ۳ تا ۴ گرم شود. طول دوره مصرف دارو از پنج روز تا دو هفته متغیر است.
در موارد بازگشت بیماری، پزشک توصیه به مصرف ۲ تا ۳ قرص در روز می کند. طول دوره درمان از دو تا چهار هفته متفاوت خواهد بود.
در صورتی که فرد حساسیت شدید به مواد تشکیل دهنده دارو دارد و دچار بیماری هایی مثل نارسایی کلیه، نقرس، آریتمی قلبی است مصرف این دارو مجاز نخواهد بود.
داروهایی همچون اکیناسیا، ایمیونال، تنتور الوتروکوکوس به خوبی روی سیستم ایمنی موثر واقع می شوند.
همگی آنها پایه گیاهی داشته و ترجیح داده خواهند شد. داروی تنتور الوتروکوکوس به مدت یک ماه، و نیم ساعت قبل از غذای اصلی باید مصرف شود.
برای حصول نتایج بهتر ۲۰ تا ۳۰ قطره در آب بریزید و مصرف کنید. بهتر است در طول درمان از مصرف قهوه، چای غلیظ، نوشیدنی های الکلی و سیگار اجتناب کرد.
باید رژیم غذایی خود را هم تعدیل و اصلاح کنید. در بعضی موارد، رعایت تمامی توصیه های پزشک منجر به حل مستقلانه مشکل می شود (خود بدن با بیماری کنار می آید).
اغلب، روش های درمانی بنیادین شامل درمان های پیچیده است که به فرد در رها شدن از شر بیماری کمک می کند.
داروهای مدرن، انواع مختلفی از ابزارها برای حذف زگیل های تناسلی را دارند. ترجیح استفاده از یک روش نسبت به روش های دیگر، به محل بروز زگیل ها و اندازه آنها بستگی دارد.
روش های مدرن کوتریزاسیون (سوزاندن)
زگیل تناسلی در مردان که در مقعد و روی آلت تناسلی قرار گرفته با کمک چاقوی رادیوسرکیولار کاملا از بین می رود.
هدف از این روش، تبخیر زگیل ها با جریان رادیویی فرکانس بالا است. این روش بی درد و خونریزی بوده و اگر تحت نظر متخصص حرفه ای انجام شود، بافت های سالم هم حفظ خواهند شد.
انجام این روش نیازمند تجهیزات گران قیمت پزشکی است.
روش الکتروکوکواگولاسیون
در روش الکتروکوکواگولاسیون از جریان الکتریکی برای حذف زگیل ها استفاده می شود. در پزشکی نوین، به ندرت به کار می رود چون تقریباً دردناک است. همچنین اِسکارهایی بعد از استفاده باقی می مانند. این روش بسیار ارزان قیمت است.
روش کرایوتراپی
روش کرایوتراپی زگیل تناسلی، شیوه درمانی است که برای ضایعات تقریباً بزرگ به کار می رود. نقطه مورد نظر نباید کمتر از سه سانتی متر باشد.
این اقدام درمانی تحت شرایط بالینی و با استفاده از نیتروژن مایع انجام می شود. با استفاده از دمای پایین، کندیلوم ها از بین می روند.
بعد از اتمام درمان، اسکار ایجاد نشده و دردی حس نمی شود.
لیزر کوکواگولاسیون
در لیزر کوکواگولاسیون با استفاده از چاقوی لیزری، اشعه لیزر تابانده شده و بخش درگیر شده پوست را تحت تاثیر قرار می دهد.
پوست را تحت تاثیر قرار می دهد.
این روش، شیوه ای هزینه بر و غیر تماسی بوده و به ندرت موثر واقع می شود. در طول این عمل بی حسی موضعی انجام شده و ابعاد ضایعه باید بیشتر از سه سانتی متر باشد.
همچنین به بخشی از بافت سالم پوست هم لیزر وارد می شود.
نابودی شیمیایی
نابودی شیمیایی درمان زگیل تناسلی با دارو ها است. در این روش، داروهایی همچون کندیلین، اینترفرون، دکلرواستیک اسید، تری کلرواستیک اسید، پودوفیلوتوکسین یا ایمیکوایمد به کار می رود. این شیوه هزینه بر بوده اما ایمن و موثر است.
بیشتر بخوانید : واکسن اچ پی وی ، زگیل تناسلی (گارداسیل) در تهران
پیشگیری از بروز زگیل تناسلی در مردان
متاسفانه پزشکی نوین نمی تواند بدن را کاملاً از وجود ویروس پاپیلوما پاک کند.
با حذف زگیل های تناسلی در مردان، اچ پی وی در بافت های مجاورِ نقطهِ درگیر شده باقی می ماند و امکان بازگشت دوباره بعد از حدود سه ماه فراهم می شود.
فرد بیمار برای محافظت از خود در برابر عود مجدد بیماری باید تحت معاینه و بررسی کامل رفته و شریک جنسی هم باید همان آزمایش ها را انجام دهد.
اما به منظور به حداقل رساندن امکان ظهور و گسترش این بیماری فرد باید قوانین خاصی را رعایت کند.
بنابراین پیشگیری از بروز زگیل تناسلی در مردان موارد زیر را شامل می شود:
- رعایت قوانین بهداشت شخصی توسط خود فرد و شریک جنسی او
- عدم شروع رابطه جنسی در سنین پایین
- در زمان رابطه جنسی باید از وسایل پیشگیری کننده انسدادی استفاده شود
- در انتخاب شریک جنسی محتاطانه تر رفتار کنید
- بهتر است فقط یک شریک جنسیِ مطمئن از نظر سلامت داشته باشید
- نظارت بر سطح سیستم ایمنی و استفاده دورهای از ایمیونل یا سیکلروفرون
- فریز کردن یا سوزاندن مداوم استفاده نشود
- سیگار، مواد مخدر و الکل را ترک کنید
- سبک زندگی پر تحرک داشته باشید
- از معاینات پیشگیرانه غافل نشوید
- بیماری های التهابی باید هرچه سریع تر درمان شوند
- استراحت کامل داشته باشید
- از موقعیت های استرس زا اجتناب کنید
- قدم زدن در هوای تازه قبل از رفتن به رختخواب مفید است
- فعالیت های نرمال فیزیکی داشته باشید
- مصرف غذاهای کامل و سرشار از ویتامین و مواد معدنی و مغذی
از موارد بالا نتیجه گرفته می شود دو مورد الزامی برای حفاظت بدن در برابر زگیل تناسلی وجود دارد:
ایمنی بالای بدن و روابط جنسی محافظت شده
بیشتر بخوانید : درمان تبخال تناسلی در تهران
پیش بینی ها درباره زگیل تناسلی در مردان
بسیاری از افراد، مخصوص جوان ها اغلب دچار عفونت HPV می شوند.
در اکثر موارد، این بیماری گسترش نیافته (با سیستم ایمنی در سطح بالا) و یا اگر زگیل تناسلی ظاهر شود، مصرف داروهای افزایش سیستم ایمنی و ضد ویروس این بیماری را متوقف می کنند.
برخی مردان ناقل اچ پی وی هرگز دچار علایم نمی شوند در حالی که می توانند شریک جنسی خود را آلوده کنند.
حتی بعد از درمان، فرد هنوز هم حامل ویروس است. اگر مشکل برای طولانی مدت نادیده گرفته شود، زگیل ها ورم می کنند.
ضربه های مداوم به ناحیه دارای زگیل منجر به زخم های دائمی در حال خونریزی می شود که از این طریق بیماری های ثانویه دیگری ایجاد می شوند.
بیرون زدن اولین زگیل ها به صورت خوشه ای می تواند به طرز چشمگیری کیفیت زندگی را کم کند.
مواردی هرچند نادر بوده اند که در آن ها کل سطح آلت تناسلی با زگیل های تناسلی پر شده بودند.
در موارد خفیف تر، گاهی امکان تغییر شکل زگیل های تناسلی به تومورهای سرطانی وجود دارد اما در این مورد هم نباید تسلیم شد و شانس رهایی از شر زگیل ها را نباید از دست داد.
در مورد این بیماری باید هر کار ممکنی که از نظر پزشکی تایید شده است را انجام دهید.
سبک زندگی سالم، زندگی با یک شریک جنسی، بالا نگه داشتن سیستم ایمنی بدن از موارد موثر در عدم ابتلا به این بیماری هستند.
این روش ها زندگی فرد را نجات داده و حتی بعد از تشخیص بیماری و درمان هم باید رعایت شوند.
در صورت مشاهده بروز علائم و احساس ناراحتی در نواحی ذکر شده حتماً با پزشک مشورت کنید. برای درمان زگیل تناسلی و دریافت واکسن اچ پی وی به کلینیک دکتر عاطفه نظری متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
شماره تلفن های تماس برای دریافت نوبت
09036830686 – 02165833148 – 02166661879
سایر اطلاعات تماس همراه با آدرس کلینیک صفحه تماس با ما