ابتلا به سرخک در هر سنی خطرناک است اما این ویروسِ به شدت مسری . ابتلا به سرخک در دوران بارداری خطر ویژه ای برای زنان باردار دارد. می خواهیم مورد خانم ۲۷ ساله ای که واکسینه نشده و در سه ماهه سوم بارداری خود به سرخک مبتلا شد را بررسی کنیم.
سرخک در این خانم باردار منجر به سزارین اورژانسی جهت نجات نوزاد شد. وقتی او به بیمارستان مراجعه کرد ابتلای وی به سرخک اثبات نشده بود.
در واقع دو هفته طول کشید تا تشخیص صحیح صورت بگیرد. در یکی از روزهای اقامت او در بیمارستان، دچار تنگی نفس شدید شد.
خانم دکتر عاطفه نظری در این باره می گویند: «در واقع مشکلات و عوارض عفونت های تنفسی در خانم های باردار شکل شدید تری به خود می گیرند چون سیستم ایمنی به شکل طبیعی در حالت سرکوب قرار دارد».
اما مشکلات تنفسی این بیمار بهتر نشد و حتی طی ۵ روز به شدید ترین حالت ممکن درآمد به گونه ای که ریه ها علائم نارسایی شدید را نشان دادند.
چون هم جان مادر و هم نوزاد در خطر بود پزشک دستور به سزارین اورژانسی داد. نوزاد نارس، اما کاملا سالم بود.
سرخک در دوران بارداری
طبق گفته های خانم دکتر عاطفه نظری، تشخیص سرخک در دوران بارداری بسیار دشوار است چون بثورات پوستی اغلب بیرون نمی زنند.
علت عدم بروز بثورات پوستی در سرخک بارداری مشخص نیست (علائم به صورت نقطه های بزرگ قرمز از فرق سر تا نوک پا هستند) اما احتمالاً علت آن تغییر سیستم ایمنی در دوران بارداری باشد.
در واقع این بیمار در زمان مراجعه به بیمارستان در هفته ۳۲ بارداری راش پوستی خفیف، گلو درد و تب داشت.
این راش پوستی که با خارش و برآمدگی هایی همراه بود ابتدا در کف دست ها و سپس در صورت او نمایان شد.
از نظر خانم دکتر عاطفه نظری داشتن راش پوستی به تنهایی، نشانه ابتلا به سرخک نیست و ویروس های بسیاری حامل این علامت هستند.
وقتی این خانم باردار در بیمارستان پذیرش شد پزشکان ابتدا به آنفلوانزا مشکوک شدند. در واقع سرخک گزینه آخر احتمالی پزشکان بود چون بیمار هیچ علائمی از راش پوستی نشان نداد.
با بدتر شدن شرایط، پزشکان متوجه بروز بثورات پوستی در سینه، پشت و شکم وی شدند یعنی همان الگوی همیشگی سرخک.
بیشتر بخوانید : تنگی نفس در دوران بارداری
تشخیص سرخک در دوران بارداری
بعد از بهبودی کامل این بیمار، نتایج آزمایش ها نشان از پنومونی به علت ویروس پاراآنفلوانزا داشت.
پاراآنفلوانزا ویروسی است که با عفونت های تنفسی ارتباط دارد. همچنین کشت گلوی بیماران مبتلا به سرخک هم وجود ویروس پارا آنفلوانزا را تایید می کند.
حدود یک هفته بعد از زایمان، همسر این خانم با علائم سرخک مراجعه کرد و پزشکان تصمیم به انجام تست سرخک از مادر شدند.
در واقع این تست نشان داد که مادر هم به سرخک مبتلا بود اما خوشبختانه نوزاد در سلامتی کامل به سر می برد.
بیشتر بخوانید : انواع آزمایش ها در دوران بارداری
نوزادان می توانند در رحم به سرخک مادرزادی مبتلا شوند یعنی شکلی از این بیماری که از مادر به نوزاد در دوران بارداری رسیده و بلافاصله بعد از تولد ظاهر می شود.
بعد از گذشتن سه هفته در بیمارستان، مادر به منزل فرستاده شد. طبق مشاهدات دکتر نظری، هم حال مادر و هم نوزاد خوب است و هر دو کودکِ دیگر این بیمار قبل از ابتلا مادر، واکسن سرخک (MMR) زده بودند.
زنان بارداری که واکسن سرخک نزده اند در خطر بالای ابتلا به نوع شدید سرخک در دوران بارداری قرار دارند.
در واقع با ابتلا به سرخک در دوران بارداری احتمال بستری شدن در بیمارستان، ابتلا به پنومونی، زایمان نوزاد نارس و کاهش وزن نوزاد بسیار بالا می رود.
برای مشاوره با پزشک در مورد هر گونه مشکل در بارداری از جمله سرخک در دوران بارداری و دریافت مراقبت های بارداری و زایمان در تهران می توانید از طریق شماره های زیر با ما تماس بگیرید تا یک نوبت ملاقات برای شما ترتیب دهیم. ما در کلینیک دکتر نظری در طول درمان کنار شما خواهیم بود تا دوران بارداری را بی خطر سپری کنید.
شماره تلفن های تماس برای دریافت نوبت
09036830686 – 02165833148 – 02166661879
سایر اطلاعات تماس همراه با آدرس کلینیک صفحه تماس با ما