آیا ترس از زایمان یا بارداری دارید؟ تقریباً همه زن ها از زایمان می ترسند اما اگر این ترس غیر طبیعی و غیر عقلانی باشد احتمالاً نشانه توکوفوبیا (Tokophobia) است.
در این نوع از فوبیا، فرد ترسی فرای ترس معمولی دارد که بسیار شدید است یعنی ترسی بیمارگونه از درد کشیدن، حتی مرگ و ترس از مادرِ بدی بودن.
توکوفوبیا دو و نیم تا چهارده درصد از زنان را درگیر می کند و روی برنامه ریزی برای بارداری، زایمان و زندگی، سایه ای از ترس پهن می کند.
ترس از زایمان یا توکوفوبیا چیست
توکوفوبیا تعریف ساده ای دارد که همان ترس از زایمان است. اکثر مادران باردار اضطراب دارند اما در توکوفوبیا این اضطراب بسیار زیاد و ماندگار است.
این فوبیا با ترس از درد، مرگ و زایمان ارتباط دارد. در واقع توکوفوبیا با ترس غیر منطقی بعد از رویارویی با اشیایی خاص و حرکاتی خاص توصیف می شود. این امر هراس ناگهانی و حمله اضطرابی را در پی دارد.
انواع توکوفوبیا
همه ما درباره زایمان، انقباضات رحم و عدم قطعیت درباره روند زایمان احساس اضطراب داریم اما برخی افراد ممکن است ترسی فلج کننده داشته باشند که همین امر تمایل برای بارداری را با اختلال مواجه خواهد کرد.
البته همه زن ها فوبیا را به شکل یکسان تجربه نمی کنند. سه نوع توکوفوبیا وجود دارد:
- توکوفوبیا اولیه : این نوع توکوفوبیا در زنانی دیده می شود که هرگز زایمان نداشته اند. ترس از زایمان طبیعی معمولاً به علت تجربه بدی است که فرد از گذشته داشته است.
- توکوفوبیای ثانویه : این زن ها اغلب تجربه ناخوشایندی در زایمان های قبلی داشته اند که محرکی برای ترس در زایمان های بعدی می شود.
- توکوفوبیا به عنوان علامتی از افسردگی بارداری : زن متوجه بارداری و مسئولیت های همراه با آن می شود و احساس عدم توانایی در قبول نقش مادری می کند.
تشخیص ترس از زایمان
از آنجایی که اکثر زن ها از زایمان و حتی بارداری ترس دارند، گاهی اوقات فهمیدن اینکه فرد دچار فوبیا است یا خیر دشوار است.
علائم واضحی وجود دارند که نشان می دهد فرد درگیر توکوفوبیا شده از جمله:
- ترس از آسیب دیدن
- ترس از درد و پیچیده شدن زایمان
- سابقه اضطراب، افسردگی یا اختلالات خلقی
- سابقه زایمان سخت
- سابقه مورد تجاوز جنسی قرار گرفتن
- شنیدن اظهار نظر یا خاطرات منفی از بارداری و زایمان
- فقدان اطلاعات کافی از بارداری
بیشتر بخوانید : جلوگیری از زایمان زودرس و کاهش ریسک آن
پیامدهای ترس از زایمان
توکوفوبیا می تواند سبب اضطراب بی خوابی، اختلال در غذا خوردن و مشکلات دیگر شود.
ممکن است بارداری با استفراغ همراه شود که نشانه ای از طرد بارداری است. در عین حال، برخی از پیامدهای توکوفوبیا هم قابل مشاهده نیستند مثل افسردگی بارداری.
فرد مبتلا به توکوفوبیا بسیار اذیت خواهد شد و همین امر می تواند منجر به افسردگی بعد از زایمان شود.
در دوران بارداری ممکن است عدم وابستگی به جنینِ در حال رشد ایجاد شود و افکار اضطراب زا می توانند مادر را به سمت ختم بارداری انتخابی بکشانند.
به بیان دیگر، در چنین مواردی ترس از بارداری و زایمان فرد را به سمت سقط جنین سوق می دهد.
درمان ترس از زایمان
ترس از زایمان غیر قابل حل است مخصوصاً وقتی بیمار باردار باشد! با این حال، هیچ چیز غیر ممکن نیست چون می توانید قبل و در طول بارداری تحت رفتار درمانی شناختی (CBT) قرار بگیرید.
تراپیست با کار کردن روی ایده هایی که به ترس دامن می زنند، اضطراب را می کاهد.
در توکوفوبیای ثانویه، استرس پس از سانحه وجود دارد. بنابراین بهتر است درمان EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing ) انجام دهید که تروماها را هدف قرار می دهد:
اطمینان گرفتن از پزشک
برخی بیماران باید اطمینان پیدا کنند که به حد کافی اطلاعات دارند. بنابراین بهتر است فرد در دوران بارداری با متخصص زنان و زایمان، جلسات روتین داشته باشد و صحبت کند.
نظارت خوب با آمادگی مناسب جهت زایمان، به فرد در غلبه بر ترس او کمک می کند.
تمرین تکنیک های آرامبخشی
هیچ اقدامی مثل یوگای بارداری یا سوفرولوژی به کاهش استرس کمک نمی کند. این ها راه حل های ثانویه هستند اما اگر به فرد در تخلیه اضطراب کمک کنند، سودمند خواهند بود.
بیشتر بخوانید : مشکلات پس از زایمان و راههای مقابله با آنها
کمک گرفتن
همراه با شریک زندگی خود در کلاس ها و جلسات حمایتی شرکت کنید تا به شکل موثری با ترس ها و اضطراب های خود کنار بیایید.
فراموش نکنید که مرخصی زایمان راه حل مفیدی برای شرکت به موقع و هر روزه در این جلسات است.
شاید تصور کنید که هیچ فرد دیگری این ترس و اضطراب را تجربه نمی کند اما این گونه نیست. دوستان، خانواده و پزشکان همه آماده صحبت و گوش دادن به شما هستند تا احساس تنهایی نکنید.
اجازه ندهید ترس روی تصمیم های تان تاثیر بگذارد. بارداری و زایمان نقاط عطف زندگی هر زنی هستند و چیزهایی را تجربه می کنید که به آنها عادت ندارید. مثلاً اضطراب که تقریباً همه چیز را بدتر می کند.
به همین علت، یادگیریِ دوری کردن از تفکرات منفی و مضطربانه در این مقطع از زندگی بسیار مهم است.
می توانید برای رهایی از این وضعیت با روان درمانگر صحبت کنید تا تاثیرات منفی بر زندگی غلبه نکنند.
جدا شدن از ترس ها برای رسیدن به زندگی ای شادتر اهمیت بسیار دارد و فراموش نکنید با درک خود و قبول آنچه هستید، خوشحالی و خوشبختی همگی منتظر شما هستند.
برخی بیماران باید اطمینان پیدا کنند که به حد کافی اطلاعات دارند. بنابراین بهتر است فرد در دوران بارداری با متخصص زنان و زایمان، جلسات روتین داشته باشد و اگر موردی مانند ترس از زایمان به وجود آمد با متخصص صحبت کند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره زایمان و مراقبت های قبل و بعد از آن می توانید به کلینیک دکتر عاطفه نظری مراجعه کنید.
شماره تلفن های تماس برای دریافت نوبت
09036830686 – 02165833148 – 02166661879
سایر اطلاعات تماس همراه با آدرس کلینیک صفحه تماس با ما